1970 yılında, CHP milletvekilerince bir sendikanın ülke genelinde faliyet göstere bilmesi için temsil ettiği işçilerin en az 1/3 ünün üyesi olması gerektiren bir tasarayı, yeni hazırlanan sendikal yasalara önerecek buda AP milletvekillerince kabul edilecekti. 12 haziran 1970 de meclisten geçen yasaya göre temsil hakkı neredeyse Türk-İş'e bağlı sendikalalarca yapılacaktı. ayrıca yapılan değişiklik, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlamakta, sendika değiştirmeyi güçleştirmekte, grev ve lokavt hakkı dahil işçilerin bir çok hakkı gasp ediliyordu.
karar karşısında TİP milletvekilleri, DİSK, Lastik-iş sesini yükselterek yasaya karşı 17 haziran da genel eylem kararı alacaktı. sendikalarında öngeremediği bir şekilde işçiler 15 haziranda sokaklara indi. kendi eylemlerini kendileri örgütlüyorlardı. 115 iş yerinden 75 bin işçi gösterilere katılacak ve işbaşı yapmıyacaktı. gösteride bulunan işçiler sendika fark etmeden omuz omuza sloganlarını ataraka egemenleri korkutacaktı. başbakan demirel "bu gibi hareketlerin içine girenler tahriklere alet olduğu gerçektir. kanunsuzluklara alet olanların sonu yoktur. devlet güçleri herşeyin üstünde gelecektir" diyerek gelecek günlerde neler yaşanacağının sinyalini vermeye çalışıyordu.
15-16 haziran işçi sınıfının direnişi devletin acizliğini birkez daha göstermiştir, istanbul'da hayatı durdurma noktasına getiren direniş karşında,Süleyman Demirel hükümeti iki koldan gelen işçileri birleştirmemek için galata köprüsünü açmış, işçiler tehdit edilmiş, polis ve jandarma barikatları kurulmuş, işçiler üzerine ateş edilmiş, disk yöneticileri göz altına alınmıştır, bunların hiç birinde başarıya ulaşamayan hükümet tarafından, son çare olarak sıkıyönetim ilan edilmiştir.
işçi sınıfı en güçlü dönemini yaşarken yöneticiler tüm güçleriyle işçilere saldırmaya başladı dönemde hem kendileri hemde işçi sınıfı için verilmiş en büyük cevaptır. geleceği olmayan sistemde, işçilerin kendi geleceğini almak için gösterdiği büyük direniştir. 41 yıl sonra tekrar bu direnişi yaratanları selamlıyoruz. türkiye işçi sınıfını yaratanlara bin selam.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder