21 Şubat 2011 Pazartesi

Katık'a katık olmak.

sadece sokaklarda atıkları toplayanların değil, tüm sektör çalışanlarının birlikte örgütlenmesini ve mücadele etmesini amaçlayan, geri dönüşüm işçileri derneği tarafından çıkarılan dergi. derginin belli bir süresi yok, hiç bir çıkar gözetmeden sadece tutunanlar tarafından ellerinden geldiğince çıkarılmaya çalışıyor.

geri dönüşüm hızla büyün bir sektör. köyleri yakıldığı için göç etmek zorunda kalanlar, yapacak iş bulamayanlar yada sadece kimliğini saklamak isteyenler kadar sömürüye açık çalışan bulamayacağını bilenler diğer paydaşları ile baskıları artırıyor. tam da böyle bir ortamda işçilerin örgütlenmesi ve seslerini birlikte yükseltmesi için katık'a katık olmalıyız. dergiyi sadece satın almak ile değil yazılar, şiirler, öyküler oyunlar göndererekte katkıda bulunabilirsiniz.

Yarın Ankara Güneşli Diyorlar

Saat yine gecenin ertesi ertelendi yine uykum
Herkes uyuyor bak söndü lambalar
Bir ben bir bozuk arabam yollarda
Bir ezgi tutturmuş ilerliyorum karanlığa
Geçmişi unutmuş gelecekten umutsuz
YARIN ANKARA GÜNEŞLİ DİYORLAR

Tesellim olmuş dar sokaklar
Yaşıtların uyuyor diyor kaldırımlar
Arkamdan ağlıyor Atakule Anafartalar
Tutuklayıp dindirmek istiyor Mamaklar Sincanlar
YARIN ANKARA GÜNEŞLİ DİYORLAR

Sarhoşken bağladın kendine
Sarhoş olduğumda sevdirdin kendini
Kafamın güzelliğiydi aslında senin güzelliğin
Gitmek istiyorum şimdi ne olşur bırak ANKARA
YARIN ANKARA GÜNEŞLİ DİYORLAR

Adım yaşardı oysa bu ölüm şehrinde
Umurunda mı ANKARA yaşarlar, cumalar, yılmazlar
Ağlat beni kızılay bak gökte dolunay
Tutmadı dileğim sen değildin o ilk günkü ay
YARIN ANKARA GÜNEŞLİ DİYORLAR

YAŞAR KAYCİ / VAN

Katık 8. sayı

16 Şubat 2011 Çarşamba

15-16 haziran direnişi

1970 yılında, CHP milletvekilerince bir sendikanın ülke genelinde faliyet göstere bilmesi için temsil ettiği işçilerin en az 1/3 ünün üyesi olması gerektiren bir tasarayı, yeni hazırlanan sendikal yasalara önerecek buda AP milletvekillerince kabul edilecekti. 12 haziran 1970 de meclisten geçen yasaya göre temsil hakkı neredeyse Türk-İş'e bağlı sendikalalarca yapılacaktı. ayrıca yapılan değişiklik, işçilerin sendika seçme özgürlüğünü önemli ölçüde kısıtlamakta, sendika değiştirmeyi güçleştirmekte,  grev ve lokavt hakkı dahil işçilerin bir çok hakkı gasp ediliyordu.

karar karşısında TİP milletvekilleri, DİSK, Lastik-iş sesini yükselterek yasaya karşı 17 haziran da genel eylem kararı alacaktı. sendikalarında öngeremediği bir şekilde  işçiler 15 haziranda sokaklara indi. kendi eylemlerini kendileri örgütlüyorlardı. 115 iş yerinden 75 bin işçi gösterilere katılacak ve işbaşı yapmıyacaktı. gösteride bulunan işçiler sendika fark etmeden omuz omuza sloganlarını ataraka egemenleri korkutacaktı. başbakan demirel "bu gibi hareketlerin içine girenler tahriklere alet olduğu gerçektir. kanunsuzluklara alet olanların sonu yoktur. devlet güçleri herşeyin üstünde gelecektir" diyerek gelecek günlerde neler yaşanacağının sinyalini vermeye çalışıyordu. 

15-16 haziran işçi sınıfının direnişi devletin acizliğini birkez daha göstermiştir, istanbul'da hayatı durdurma noktasına getiren direniş karşında,Süleyman Demirel hükümeti iki koldan gelen işçileri birleştirmemek için galata köprüsünü açmış, işçiler tehdit edilmiş, polis ve jandarma barikatları kurulmuş, işçiler üzerine ateş edilmiş, disk yöneticileri göz altına alınmıştır, bunların hiç birinde başarıya ulaşamayan hükümet tarafından, son çare olarak sıkıyönetim ilan edilmiştir.

işçi sınıfı en güçlü dönemini yaşarken yöneticiler tüm güçleriyle işçilere saldırmaya başladı dönemde hem kendileri hemde işçi sınıfı için verilmiş en büyük cevaptır. geleceği olmayan sistemde, işçilerin kendi geleceğini almak için gösterdiği büyük direniştir. 41 yıl sonra tekrar bu direnişi yaratanları selamlıyoruz. türkiye işçi sınıfını yaratanlara bin selam.

15 Şubat 2011 Salı

1989 bahar eylemleri

türkiye işçi sınıfı tarihinin en önemli dönemlerinden biridir. 1986 yılında netaş grevi ile başlayan uyanış, 1989 yılına kadar türkiye genelini saran bir çok grev ile kendini göstermiştir. nihayet 89 yılının mart-nisan-mayıs ayları kapsıyan ve 600 bin kamu emekçisi ile birlikte greçekleştirilen grevde. hükümet daha önce açıkladığı %40 lık maaş zamlarını %140 olarak değiştirmk zorunda kalmıştır. işçi sınıfının bu yükselişi zonguldak grevinin hazırlayıcısı ve habercisi olmuştur. ne yazıkkı bu yükseliş sendka agaları ve hükümet ortaklığı sekteye ugratılmış, ssbc nin çöküşü ilede yavaş yavaş sönümlenmiştir. bugün tekel işçilerinin başına gelenler gibi.


1989 eylemleri havanın işçiden yana döndüğü günlerdir. aynı zamanda, sindirilen işçi sınıfının, seksen öncesinin hesabını almak istiyen hükümet ve "bu yasalarla grev olmaz" diyen sendika agalarına karşı direnişleridir.

netaş grevi

80 darbesinden sonra, umutsuzluğa kapılan işçi sınıfının ışığıdır netaş grevi. darbeyle birlikte sindirilen, hakları ellerinden alınan işçi sınıfının karşı koyuşudur. 86 kasımında 3150 kişinin katılımıyla, 93 gün sürmüş ve kazanımlarla sonuçlanmıştır. seksen darbesinden sonra yapılan ilk büyük grevdir. bundan sonra işçi sınıfının hareketlenmesini sağlayacak ve 1989 bahar eylemlerinin habercisi olacaktır.